dissabte, 16 de març del 2013

L'ANEGUET LLEIG




 RMULA D’INICI DEL CONTE:

És estiu. El blat és daurat i la civada, verda.


PLANTEJAMENT:

  • Com comença? Una mare ànega fa molt que cova els ous i aquests comencen a obrir-se. Però veu que hi ha un ou més gran i més gruixut que no acaba de trencar-se.
  • Qui és el protagonista? L’aneguet lleig.
  • Com és? És molt lleig, gros, estrafolari, gris i desmanegat, però és un tros de pa.
  • On viu? Viu amb la seva família a un corral.
  • Què fa? Neda molt bé pel riu, és el que neda més dret i mou les cames amb més harmonia. Però ho passa molt malament perquè no és acceptat al corral i per això decideix fugir.



NUS:

  • Què passa? Tot volant arriba a un gran aiguamoll habitat per ànecs salvatges que també el troben lletgíssim, però després el deixen tranquil. Al cap de dos dies passen per allà uns joves ànec selvàtics i conviden a l’aneguet a anar amb ells a fer amistat amb unes oques bosqueroles.
  • Quin problema? De sobte se senten uns trets i els ànecs cauen morts a l’aigua, hi ha una gran cacera i l’aire s’omple de soroll i de fum. Els gossos rastregen i troben a l’aneguet lleig amagat entre els joncs i les canyes però el gos se’n va sense tocar-lo. Fa tant de vent que l’aneguet amb prou feines pot caminar. Aleshores veu una cabana en la foscor i s’esmuny cap a dins. La vella que viu a la casa deixa que es quedi perquè pensa que és una ànega i pondrà ous. L’aneguet no pot pondre ous i enyora surar per l’aigua i capbussar-s’hi. Per això marxa.
  • On passa? A l’aiguamoll i a casa de la vella.
  • Quan passa? A l’estiu.



DESENLLAÇ:

·    Com actua? Arriba l’hivern i fa tan i tan fred que l’aneguet lleig ha de donar voltes a l’aigua, movent sense parar les potes perquè no es glaci. Al final el forat es tan petit i ell està tan cansat que comença a glaçar-se. Un camperol trenca el glaç i s’emporta l’aneguet a casa seva. On els infants de la casa volen jugar amb ell, però ell s’espanta i fuig com pot i torna cap al fred i el gel.
·      Com se soluciona el problema? Després arriba la primavera. Tot d’una bat les ales i les sent més fortes que abans i decideix anar cap a un jardí amb pomeres i lilàs. I veu aparèixer tres cignes majestuosos i s’hi acosta amb el desig de tenir per fi amics. Veu reflectida la seva imatge a l’aigua i ja no és un aneguet gris, lleig i desmanegat, ara és un cigne. Per això, els altres cignes, al veure’l l’amanyaguen.


FÓRMULA D’ACABAMENT DEL CONTE:

Quan era un aneguet lleig, mai hauria imaginat que arribaria a ser tan feliç!


LLISTA DE PERSONATGES:

La mare ànega:
És la mare de l’aneguet lleig. És molt bona persona i educada. Viu en un corral. I cuida els seus aneguets que acaben de néixer.

Els aneguets:
Són els germans de l’aneguet lleig. Són dolents, perquè no accepten al seu germà,  el rebutgen, el maltracten. Viuen tots junts en un corral.

La vella oca:
És l’oca més vella de totes les que viuen al corral. Diu que aquell ou deu ser de gall d’indi i que si és així no nedarà.

Els ànecs salvatges:
Són uns ànecs salvatges que viuen a un gran aiguamoll. Diuen que l’aneguet és lletgíssim. Conviden a l’aneguet a anar a fer amistat amb unes oques bosqueroles però pel camí els maten.

El gos:
Els que estaven fent la cacera porten gossos i un d’aquests és el que troba a l’aneguet lleig amagat entre els joncs i les canyes. Però el gos, se’n va sense ni tocar-lo.

La vella:
És una vella que viu en una casa de camp. Acull a casa seva a l’aneguet lleig pensant-se que era una ànega i que pondria ous.

El gat i la gallina:
Són les mascotes de l’anciana.  Li diuen a l’aneguet que intenti pondre un ou i així es podrà quedar. Viuen en una casa de camp amb la vella.

El camperol:
És un camperol que és molt bona persona perquè va trencar el glaç amb el seu esclop. Viu en una casa on acull l’aneguet lleig i el dóna als seus fills perquè juguin amb ell.

La mestressa:
És la dona del camperol que intenta atrapar a l’aneguet lleig, ja que ell està espantat i vol marxar d’aquella casa.

Els cignes:
Són tres cignes molt bonics i majestuosos, de color blanc amb becs molt bonics, viuen en uns aiguamolls. Accepten a l’aneguet lleig i l’amanyaguen.


ANÀLISI DE PARATEXTOS:

Es tracta d’un llibre on ens explica el conte de l’aneguet lleig, per tant, aquest és el seu títol. Inclou dos versions, una en català i l’altre en anglès.  
Ens podem fixar en que les pàgines no estan numerades. Aquest conte està tot escrit amb lletra de pal i la primera lletra majúscula de cada pàgina és molt més gran que tota la resta. I la lletra amb la qual està escrit el conte és bastant gran. El text no està justificat.
També ens podem fixar amb que en comptes de marcar qui parla amb un guionet ho marca amb el dibuix amb petit de la forma de l’animal que diu aquella frase.
El text i el dibuix estan bastant igualats en tot el llibre ja que combina una pàgina text i  a la següent un dibuix i així consecutivament. Per tant és un llibre que estaria recomanat per a infants de 6 anys.
A la contraportada del llibre només hi ha un dibuix petit de l’aneguet lleig i no hi ha lletra.
L’adaptació del llibre està feta per la Mercè Escardó i Bas i l’il·lustrador és el Francesc Capdevila (Max).

Il·lustracions:

La il·lustració és dinàmica, ja que en aquest cas, podem observar com cauen els flocs de neu.
A la il·lustració hi predominen els colors freds, els quals ens transmeten tristesa, fredor, ens indica l’estació on està, l’hivern i també l’estat d’ànim que té en aquest moment l’aneguet lleig, ja que esta a punt de congelar-se a l’aigua.
El text i el dibuix estan igualats en tot el conte.
La tècnica utilitzada per fer tots els dibuixos del llibre és la pintura plàstica, ja que en algun cas podem observar els traços del pinzell.
El text té relació en tot moment amb els dibuixos i porta tanta informació el text com la imatge, podríem dir que estan bastant igualats.
Cada dues pàgines, una d’aquestes l’ocupa una il·lustració que ocupa la pàgina sencera. Totes les il·lustracions tenen la mateixa forma, un quadrat on només hi ha un marc blanc al voltant d’aquestes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada