dilluns, 18 de març del 2013

EL SOLDADET DE PLOM





FÓRMULA D’INICI DEL CONTE:

Hi havia una vegada un fabricant de joguines...

PLANTEJAMENT:

  • Com comença? Un fabricat de joguines es va equivocar al fer soldadets de plom i posà menys plom del que calia al motlle. I tots li sortiren idèntics, llevat l’últim, al qual li mancava una cama.
  • Qui és el protagonista? El soldadet de plom.
  • Com és? Li mancava una cama però es mantenia ferm com la resta. Era tan valent i tímid.
  • On viu? A la cambra de jocs d’uns infants.
  • Que fa? S’enamora d’una ballarina.


NUS:

  • Què passa? El soldadet pensa un pla per apropar-se a la seva estimada. Quan es va fer fosc s’amagà darrere una capsa. Quan està a punt d’anar a parlar amb la seva estimada d’una caixa en sortí un ocellot negre i li va dir que no mires més la ballarina. Un dels nens se l’oblida al costat de la finestra oberta  i el mal temps va fer caure el soldadet. Dos noiets entremaliats se’l troben i el fan navegar en un vaixell de paper. Se’n va per la claveguera, el regne de les rates, les quals li cridaven perquè s’aturés. Va desembocar a la mar on un peix se’l va empassar. La cuinera va comprar el peix que un pescador havia pescat el  van obrir i en va sortir el soldadet de plom Que va acabar un altre cop a la mateix habitació d’on havia sortit. I el van posar al costat de la seva estimada. Els dos pensaven en declarar-se a la nit i es miraven.
  • Quin problema? Que no pot estar a prop de la seva estimada.
  • On passa? A l’habitació, al carrer, en una claveguera i al mar.
  • Quan passa? No ho diu.


DESENLLAÇ:

  • Com acaba? Un dels nens el deixa a terra, l’altre li fa una puntada i va a parar a l’estufa, la ballarina amb el vent també fa cap a l’estufa.
  • Com se soluciona el problema? Acaba al costat de la seva estimada i al final els dos van a l’estufa on hi queda un cor de plom i una cinteta blava.


FÓRMULA D’ACABAMENT DEL CONTE:

I vet aquí la història del soldadet de plom i la ballarina, per a alguns feliç i per a d’altres massa trista.

LLISTA DE PERSONATGES:

24 soldats de plom:
Són els companys del soldat de plom fets del mateix plom, són joguines. Tots són idèntics. Marxen de la botiga cap a la cambra de joc d’uns infants.

Castell:
És una joguina.

La ballarina:
És una joguina. És l’estimada del soldadet de plom i està dreta sobre una sola cama, igual com el soldadet de plom. Acaba a l’estufa amb el soldadet de plom.

Les joguines:
Són totes les joguines que viuen a l’habitació. Es desperten de nit, quan tothom dorm. 

L’ocellot negre dins una caixa:
És una joguina , és un horrible ocellot negre, d’ulls cristal·lins i agafat a una molla. Viu a l’habitació. Espanta el soldadet i li diu que no miri més a la ballarina.

Nen:
És un dels nens que viuen a la casa i s’oblidà el soldadet al costat d’una finestra oberta.

Dos noiets:
Són dos nens entremaliats que van pel carrer i es troben el soldadet al terra i el  fan navegar en un vaixell de paper.

Les rates:
Són rates que viuen al regne de les rates (la claveguera). Cridaven el soldadet perquè s’aturés.

El peix:
És un peix molt gros que viu al mar. Obrí la boca i s’empassà el soldadet de plom.

El pescador:
És un pescador. Enxampà el peixot i se l’endu a la plaça on el ven a la cuinera.

La cuinera:
És la cuinera de la casa. I es sorprèn al trobar el soldadet de plom dins el peix que ha anat a comprar aquell mati al mercat.

El vailets de la casa:
Són els nens de la casa. Posen al soldadet al costat de la seva estimada, però després un l’agafa i el deixa a terra i l’altre li dona una puntada i va a parar a l’estufa.

La minyona:
És una minyona de la casa. Neteja l’estufa de l’habitació i no s’adona que entre la brossa queien al cubell un petit cor de plom i una cinteta blava.


ANÀLISI DE PARATEXTOS:

Les pagines estan paginades comencen a partir de la segona, la lletra és lligada, el text no està justificat. Les il·lustracions estan al costat del text. Està sota d’una versió més llarga que gairebé ocupa tota la pàgina. Només ocupa una petita franja de baix.  És una adaptació del conte de H. C. Andersen feta per Paco Sánchez Pina i les il·lustracions són d’Agustí Asensio. A la contraportada s’explica de que va la col·lecció de contes màgics. Hi ha dos adaptacions diferents en el mateix llibre.

Il·lustracions:


Les il·lustracions són estàtiques només surt un dibuix petit d’un ninot, una part del castell, el soldadet de plom, la ballarina, etc. Els colors són càlids, està pintat amb llapis de colors. El text  destaca més que la il·lustració, però el fet de que l’altra versió ocupi tant, fa que aquesta no destaqui tant, tot i ser la lletra més bonica i més gran. L’edat recomanada és de 6 a 8 anys.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada