dissabte, 16 de març del 2013

EL SOLDAT DE PLOM







FÓRMULA D’INICI DEL CONTE:  

Una vegada hi havia vint-i-cinc soldats de plom dintre d’una capsa.


PLANTEJAMENT:

  • Com comença?  A un nen li regalen uns soldadets de plom, tots són ben iguals tret d’un que només té una cama. També li regalen un castell de cartó, on davant hi ha una ballarina preciosa.
  • Qui és el protagonista? el soldadet de plom que només té una cama.
  • Com és?  Porta un uniforme llampant, de color vermell i blau, només té una cama i és humil i bona persona.
  • On viu? Viu a casa del nen dins una caixa de cartó.
  • Què fa? Està enamorat de la ballarina, perquè es pensa que és la dona que li convé.

NUS:

  • Que passa? L’endemà, el nen deixa el soldat de plom sobre el marc de la finestra i per culpa del vent cau d’un tercer pis i queda clavat entre dues pedres de cap per avall.
  • Quin és el problema? Comença a ploure, dos nens fan una barca de paper, posen el soldadet a dins i després el posen en un rierol. La corrent de l’aigua és molt ràpida i la barca es va enfonsant i aleshores, el soldadet de plom s’enfonsa a l’aigua i un peix molt gros se’l menja.
  • On passa? Passa a les clavegueres.
  • Quan passa? Al matí.


DESENLLAÇ:

  • Com acaba? Pesquen el peix i el porten en una peixateria.  Una cuinera compra el peix i en obrir-li la panxa es troba el soldadet de plom i va corrent a ensenyar-lo als seus nens.
  • Com soluciona el problema? Torna a estar a la mateixa casa que havia estat abans, amb els mateixos nens, el mateix castell i la mateixa ballarina. Però un dels nens tira el soldat de plom a la llar de foc i just després d’un cop de vent la ballarina vola fins al foc.

FÓRMULA D’ACABAMENT DEL CONTE: 

L’endemà, quan la minyona va netejar la cendra de la llar de foc, hi va trobar un petit cor de plom i, al costat, els lluentons de la rosa de la ballarina. Ben junts. 



LLISTA DE PERSONATGES:

Soldats de plom:
Són soldats de plom, porten tots un fusell a l’espatlla i un uniforme llampant de color vermell i blau. Juguen amb els nens i a les nits fan gresca amb les altres joguines. Viuen en una caixa de cartó.

Nens de la casa:
Són els nens de la casa, els quals són els que juguen amb els soldadets de plom i la ballarina. Són simpàtics i una mica entremaliat. Viuen en una casa.

La ballarina:
És una ballarina, és preciosa, va amb un vestidet blanc i  porta una rosa de brillats. Juga amb els nens de la casa, i està enamorada del soldat de plom. Viu al castell.

Nens del carrer:
Són els nens del carrer, són molt entremaliats, ja que fan una barqueta de paper i posen el soldat de plom i el deixen dins d’un rierol.

La rata:
És una rata que viu a les clavegueres. És molt grossa, lletja i peluda.Demana el passaport al soldat de plom.

El peix:
És el peix que es menja el soldat de plom. És molt gros i viu el fons del mar.

La cuinera:
És una cuinera, la qual en obrir la panxa del peix i trobar el soldat de plom. Viu en una casa i és molt bona persona.


ANÀLISI DE PARATEXTOS:

Aquest llibre està tot escrit amb lletra de impremta. El text i el dibuix estan bastant igualats en tot el llibre, en una pàgina es pot veure el text i en  l’altre un gran dibuix. El llibre està destinat a nens a partir de 6 anys.
L’adaptació del llibre està feta per Josep Lluch i la il·lustradora és Cristoph Abbrederis.
A la contraportada del llibre no hi ha cap mena d’explicació només hi ha un cor.

Il·lustracions:

La il·lustració és dinàmica, ja que podem observar que el peix s’està intentat menjar el soldat de plom i predominen el colors càlids.
El text i el dibuix estan bastant igualats en tot el llibre, en una pàgina es pot veure el texts i en  l’altre un gran dibuix. El text té relació en tot moment amb els dibuixos i porta tanta informació el text com la imatge.
Normalment en cada pàgina s’hi troba el mateix tros d’il·lustració. La tècnica utilitzada per fer tots els dibuixos del llibre són els llapis de fusta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada