diumenge, 17 de març del 2013

LA SIRENETA




FÓRMULA D’INICI DEL CONTE:

Ariel és una bella sirena que viu al fons del mar.

PLANTEJAMENT:
  • Com comença? És l’aniversari de Tritó el rei del mar, les germanes d’Ariel obren la petxina on aquesta hauria d’estar però és buida.
  • Qui és el protagonista? La sireneta.
  • Com és? És una bella sirena.
  • On viu? Al fons del mar.
  • Que fa? Troba una forquilla en un vaixell al fons del mar.


NUS:

  • Què passa? Ariel li ensenya la forquilla al seu amic Scuttle i l’afegeix a la col·lecció d’objectes humans. Ariel i Flounder veuen focs artificials i van a veure’ls. Es desencadena una forta tempesta i un jove cau al mar. Ariel el rescata i s’enamora. Tritó se n'assabenta i li destrueix la col·lecció . Ariel fa un tracte amb Úrsula la bruixa de mar i li dona la seva veu a canvi de tenir cames. Puja a la superfície troba al príncep, no pot parlar amb ell però s’enamoren.  Úrsula es transforma amb humana i puja a la superfície amb la veu de la sireneta i Eric pensa que és la noia que el va salvar i es vol casar amb ella.
  • Quin problema? Està enamorada i no pot estar amb el seu estimat perquè no té cames.
  • On passa? Al mar i a terra, al castell.
  • Quan passa? No ho diu.


DESENLLAÇ:

  • Com acaba? Els amics d’Ariel ataquen a Úrsula, aconsegueixen aturar la boda i Ariel torna a tenir la veu però és una sirena i pertany a Úrsula. Que li vol canviar a Tritó a canvi de fer-se reina del mar, aquest accepta. Però el valent príncep Eric s’enfronta a Úrsula i la venç i Tritó accepta que la seva filla es casi amb el príncep.
  • Com se soluciona el problema? El príncep venç a Úrsula i Tritó deixa que és casin.

Fórmula d’acabament del conte:

Tritó torna a ser el rei i accepta que la seva filla es casi amb el príncep Eric.


LLISTA DE PERSONATGES:

Tritó:
És el rei del mar i el pare d’Ariel. Viu al fons del mar. S’enfada quan s’assabenta que Ariel s’ha enamorat d’un humà i li destrueix la col·lecció d’objectes. Accepta deixar ser reina del mar a Úrsula a canvi de la seva filla i al final accepta que Ariel és casi amb el príncep Eric.

Germanes d’Ariel:
Són sis sirenes, germanes d’Ariel.  Obren la petxina on Ariel hauria d’estar.

Flounder:
És un peix. És amic de la sireneta i sempre l’acompanya a tot arreu. És un bon amic. Viu al fons del mar. Acompanya la sireneta en les seves aventures al mar.

Scuttle:
És una gavina. Viu a la superfície. Li explica que són els objectes d’humans que troba davall de l’aigua.

Sebastià:
És un cranc. És amic del rei i de la sireneta i Flounder.

El príncep Eric:
És un jove príncep ben plantat. S’enamora de la sireneta, després es vol casar amb Úrsula pensant que és la que el va salvar i al final guanya a Úrsula i es casa amb la sireneta.

Úrsula:
És la bruixa del mar, és meitat pop i meitat humana. És dolenta. Vol aconseguir el regne del mar. Fa un tracte amb la sireneta i després la canvia per ser la reina però el príncep Eric la venç.

Les morenes:
Són morenes. Són malvades i estan a les ordre d’Úrsula. Fan tot el possible per a que Úrsula pugui aconseguir el regne del mar.

Els amics d’Ariel:
Són una colla d’animals, pelicans, peixos, granotes, tortugues... Observen a Ariel i Eric. I aconsegueixen aturar el casament d’Eric amb Úrsula.


ANÀLISI DE PARATEXTOS:

És un llibre desplegable, està escrit amb lletra d’impremta, el text no està justificat. Té més importància la imatge que el text, hi ha una part del text que està amagada y has de desplegar.
És un llibre de Disney, l’il·lustrador és Fernando Güell. En la contraportada t’explica quin tipus de conte és (en aquest cas desplegable) i surten altres llibres de la col·lecció

Il·lustracions:


Les il·lustracions són dinàmiques podem veure com els amics d’Ariel ataquen a Úrsula per aturar el casament. Els colors són càlids, és un llibre que miren els nens hi ha molt color i colors que criden l’atenció. Està pintat amb llapis de colors. Els dibuixos mostren lo que hi diu al text, aporta més informació el text que la imatge, hi ha una part del text amagada sota una il·lustració hi has de desplegar i també trobes una altra il·lustració a sota. Hi ha altres parts que és despleguen cap a fora. Les Il·lustracions ocupen dos pagines senceres i el text és a dalt. L’edat recomanada és de 6 a 8 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada