diumenge, 17 de març del 2013

LA SIRENETA DE LA MAR


Els millors contes de Hans Christian Andersen




RMULA D’INICI DEL CONTE:

Mar endins, enllà d’enllà, l’aigua és tan blava com els pètals del blau més blau, pura com el cristall més transparent, però és molt fonda, tan fonda, que no hi podria arribar cap àncora.

PLANTEJAMENT:

  • Com comença? Comença explicant que al fons del mar hi ha un poble amb un castell habitat per el rei del mar, la seva mare i les seves sis filles.
  • Qui és el protagonista? La sireneta.
  • Com és? Té la pell clara, és tendra com un pètal de rosa, els ulls blaus com el llac més profund. És una noieta estranya, silenciosa, reflexiva i tenia una veu meravellosa.
  • On viu?  Viu en un castell en un poble dins del mar.
  • Que fa? Li agrada sentir parlar del món de dalt, on viuen els humans.


NUS:

  • Què passa? La Sireneta té 15 anys i ja pot sortir a la superfície de l’aigua. En sortir hi troba un gran vaixell i la Sireneta s’acosta cap a ell. Aleshores veu a un príncep que està a dalt del vaixell i no li pot treure els ulls de sobre. De sobte, el cel es posa negre i apareix una gran tempesta. La Sireneta veu el príncep que s’està enfonsant dins el mar i sense pensar's-ho el salva.
  • Quin es el problema? Després d’aquest dia, la Sireneta va moltes vegades a veure el príncep i cada vagada sent més amor pels humans i desitja viure entre ells. Per aquest motiu es dirigeix al cau de la bruixa perquè li doni un cop de mà. Ella li diu que li prepararà una beuratge que farà que la seva cua de peix es converteixi en dues cames humanes. Però amb la condició de que mai més podrà tornar a ser una sirena si no aconsegueix l’amor del príncep, i com a càstig cada passa que faci li farà tant de mal com si camines per damunt d’un ganivet. També es convertirà en escuma del mar. Si accepta aquest sofriment aleshores la bruixa la podrà ajudar. I la sireneta accepta el tracte.
  • On passa? Al fons del mar
  • Quan passa? No es veu


DESENLLAÇ:

  • Com actua? El príncep té molt d'afecte per la Sireneta però no n’està enamorat ja que ell ja té una promesa.  A la celebració de la festa de casament del príncep, la sirena ja comença a notar les punxades d’agulla que li havia dit la bruixa al caminar.
  • Com se soluciona el problema?  De cop i volta veu les seves germanes que li diuen que si vol salvar la seva vida ha de matar al príncep. Però la Sireneta no es capaç de fer-ho i quan està apunt de convertir-se en escuma, de cop i volta venen les filles de vent i se l’emporten amb elles.

FÓRMULA D’ACABAMENT DEL CONTE:

El nen no ho sap, quan volem per dins de l’estança, si que ens inspira ens fa somriure, els nostres tres-cents anys s’escurcen un any, però si trobem un nen lleig i dolent, hem de vessar llàgrimes de pena, i cada llàgrima afegeix un dia al nostre temps de prova.



LLISTA DE PERSONATGES:

El pare:
És el pare de la sireneta i també el rei del mar, és molt bona persona i estima molt a les seves filles i sempre que pot dóna consells a la Sireneta. Viu al fons del mar.

L’avia:
És l’avia de la Sireneta, és molt vella però tot i així sempre que pot dóna consells a la Sireneta. Viu al fons del mar.

El príncep:
És un príncep molt bonic, que viu a la terra dels humans. Aprecia molt a la Siereneta per no l’estima.

La bruixa:
La bruixa és una sirena molt lletja i molt dolenta ja que fa un tracta amb la sireneta perquè tingui cames. Viu al fons del mar.

Les germanes de la Sireneta:
Les germanes de la Sireneta són unes sirenes molt maques i intenten salvar a la seva germana. Viuen al fons del mar amb la seva família.

Filles del vent:
Les filles del vent són molt maques i bones persones ja que s’emporten a la sireneta perquè així no es pugui convertir en espuma. Viuen al cel.


ANÀLISI DE PARATEXTOS:

Es tracta d’un llibre on hi ha un recull de contes de l’escriptor Hans Christian Andersen i un d’aquests és el conte de la Sireneta. A l’inici si troba petita biografia de l’autor.  
Ens podem fixar en que totes les pàgines estan numerades. Aquest conte està tot escrit amb lletra d’impremta, la qual és petita. El text està justificat.
Aquest llibre conté molta més lletra que il·lustracions, per tant, el text ens aporta molta més informació que les imatges. Per això podem dir que és un llibre que estaria recomanat per a joves de 12 anys o que ja dominin la lectura.
A la contraportada del llibre hi ha un petit resum de llibre i el nom de qui ha fet les il·lustracions.
L’adaptació del llibre està feta per Albert Jané i la il·lustradora és de Jordi Vila i Delclòs.

Il·lustracions:



La il·lustració és estàtica, ja que en aquest cas és pot observar que no hi ha  cap moviment.
A la il·lustració hi predominen els colors freds, els quals transmeten la tristesa i la que té la Sireneta.
La tècnica utilitzada per fer tots els dibuixos del llibre és la pintura plàstica ja que en algun cas es poden observar els traços del pinzell.
Cada 4 o 5 pàgines apareix una il·lustració que ocupa la pàgina sencera.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada