dissabte, 16 de març del 2013

EL SOLDADET DE PLOM




FÓRMULA D’INICI DEL CONTE:  

Hi havia una vegada un petit infant que tenia vint-i-cinc soldadets de plom guardats en una caixa de cartó.


PLANTEJAMENT:

  •  Com comença? A un nen li regalen uns soldadets de plom, tots són ben iguals tret d’un que només té una cama. També li regalen un castell de cartó, on davant hi ha una ballarina preciosa.
  • Qui és el protagonista? el soldadet de plom que només té una cama.
  • Com és?  Porta un uniforme llampant, de color vermell i blau, només té una cama i és humil i bona persona.
  • On viu? Viu a casa del nen dins una caixa de cartó.
  • Què fa? Està enamorat de la ballarina, perquè es pensa que és la dona que li convé.

NUS:

  • Que passa? A la mitjanit, quan tots els nens estan dormint, les joguines surten a jugar elles soles. En aquest moment un ninot malcarat li diu que no miri més la ballarina, però ell no li fa gens de cas. L’endemà, el nen deixa el soldat de plom sobre el marc de la finestra i per culpa del vent cau d’un tercer pis i queda clavat entre dues pedres de cap per avall.
  • Quin és el problema? Començar ploure, dos nens fan una barca de paper, el posen a dins i desprès el posen en un rierol. La corrent de l’aigua és molt ràpida i la barca es va enfonsant i aleshores, el soldadet de plom s’enfonsa a l’aigua i un peix molt gros se’l menja.
  • On passa? Passa a les clavegueres.
  • Quan passa? Al matí.

DESENLLAÇ:

  • Com acaba? Pesquen el peix i el van porten en una peixateria.  Una cuinera compra el peix i en obrir-li la panxa es troba el soldadet de plom i va corrent a ensenyar-lo als seus nens.
  •  Com soluciona el problema? Torna a estar a la mateixa casa que havia estat abans, amb els mateixos nens, el mateix castell i la mateixa ballarina. Però un dels nens tira el soldat de plom a la llar de foc i just després d’un cop de vent la ballarina vola fins al foc.
FÓRMULA D’ACABAMENT DEL CONTE: 

A l’endemà, quan  van anar a replegar la cendra, trobaren una massa de plom fos amb la forma d’un cor vermell i, just al mig, tot el que va quedar de la ballarina de cartó: el lluentó de color de rosa, que ara era més negre que el carbó.


LLISTA DE PERSONATGES:

Soldats de plom:
Són soldats de plom, porten tots un fusell a l’espatlla i un uniforme llampant de color vermell i blau. Juguen amb els nens i a les nits fan gresca amb les altres joguines. Viuen en una caixa de cartó.

Nens de la casa:
Són els nens de la casa, que juguen amb els soldadets de plom i la ballarina. Són simpàtics i una mica entremaliat. Viuen en una casa.

La ballarina:
És una ballarina, és preciosa, va amb un vestidet blanc i  porta una rosa de brillats. Juga amb els nens de la casa, i està enamorada del soldat de plom. Viu al castell.

Ninot  malcarat:
És un ninot molt gros i malcarat. Li diu el soldadet de plom que no miri a la ballarina. Viu dins una caixa.

Nens del carrer:
Són els nens del carrer, són molt entremaliats, ja que fan una barqueta de paper i posen el soldat de plom i el deixen dins d’un rierol.

La rata:
És una rata que viu a les clavegueres. És molt grossa, lletja i peluda.   Demana el passaport al soldat de plom.

El peix:
És el peix que es menja el soldat de plom. És molt gros i viu el fons del mar.

La mare:
És la mare del nen, la qual obre la panxa del peix i troba el soldat de plom. Viu en una casa i és molt bona persona.


ANÀLISI DE PARATEXTOS:

El llibre té dos pàgines de contraportada abans de començar el conte. Aquest llibre està tot escrit amb lletra de impremta. El text i el dibuix estan bastant igualats, però tot i així hi ha pàgines que predomina més el dibuix. El  llibre va destinat a nens de dos a sis anys.
La il·lustradora és de Graham Percy i no posa qui és la persona que ha adaptat aquest llibre.
A la contraportada del llibre es pot veure primer de tot els llibres que hi ha d’aquesta col·lecció i a sota posa l’edat destinada d’aquest llibres. 

Il·lustracions:


La il·lustració és estàtica, no es produeix cap mena de moviment i hi predominen els colors càlids.
El text i el dibuix estan bastant igualats, però tot i així hi ha pàgines que predomina més el dibuix. El text té relació en tot moment amb els dibuixos i porta tanta informació el text com la imatge.
La tècnica utilitzada per fer tots els dibuixos del llibre són els llapis de fusta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada