diumenge, 17 de març del 2013

LA SIRENETA



FÓRMULA D’INICI DEL CONTE:

Enllà enllà de la mar, l’aigua és tan blava com el blauet més blau, i tan clara com el cristall més clar.


PLANTEJAMENT:

·         Com comença? Va arribar el dia en que la filla gran va fer quinze anys i va sortir a la superfície a contemplar la gran ciutat. I així totes fins que va poder pujar la cinquena. De tant en tant pujaven totes a la superfície menys la Sireneta, que era la més petita.
·         Qui és el protagonista? La sireneta.
·         Com és? És molt bonica, encara més que les seves cinc germanes. Tenia la pell clara i delicada com un pètal de rosa i els ulls eren blaus com el llac més profund.
·         On viu? Viu amb la seva al fons del mar al palau del Rei de la Mar.
·         Que fa? Surt a la superfície perquè ja té quinze anys i veu un vaixell on es festejava l’aniversari del jove Príncep.


NUS:

·         Què passa? Hi va haver una tempesta horrible.
·         Quin problema? Es va trencar el pal major del vaixell i va començar a enfonsar-se. La Sireneta va anar a salvar el Príncep i el va arrossegar fins a la platja i se’n va allunyar. I va aparèixer una noia quan el Príncep es va despertar.
·         On passa? Al mar.
·         Quan passa? Un dia després d’una horrible tempesta.


DESENLLAÇ:

·         Com actua? La Sireneta va decidir anar a veure a la Bruixa i li va demanar que li convertís la cua de peix per dues cames. Però si la Sireneta no aconseguia enamorar al Príncep ella es convertiria en escuma. I a part la Bruixa volia la veu de la Sireneta a canvi del beuratge.
·         Com se soluciona el problema? La Sireneta es converteix en humana però no té veu, i el Príncep la troba estirada a la platja. Al cap d’un temps el Príncep es casa amb la filla del rei del país veí. Aleshores van aparèixer les seves cinc germanes i li van dir que si clavava un ganivet al Príncep, que la Bruixa els hi havia donat a canvi de les seves cabelleres, la Sireneta tornaria amb elles. Però la Sireneta no ho va fer, va saltar per la borda i el seu cos es va dissoldre en escuma. I al final va marxar amb les filles de l’aire.


FÓRMULA D’ACABAMENT DEL CONTE:

Ara viuràs amb nosaltres en el Regne de l’Aire.


LLISTA DE PERSONATGES:

El Rei de la Mar:
És vidu, és el pare de les princeses de la mar, sis sirenes molt boniques. Viuen en un palau al fons del mar.

La vella velleta:
És la mare del Rei de la Mar i qui portava la casa i tenia cura de les nétes més petites.

Les princeses:
Són les filles del Rei de la Mar, viuen al palau amb el seu pare i la seva avia. Són molt boniques. Es passaven el dia jugant a les sales del palau i als jardins que l’envoltaven.

El Príncep:
És el que estava celebrant el seu aniversari en un vaixell quan hi va haver la tempesta.

La noia:
És una noia molt bonica com un somni que esta al costat del príncep quan aquest es desperta. Al final es casen ja que el príncep es pensa que es la seva salvadora.

La Bruixa:
És una bruixa que vivia més enllà dels sinistres remolins. Li dona les potes a la Sireneta a canvi de la seva veu. I amb la condició de que si el Príncep no es casa amb ella es convertirà en escuma.

Les filles de l’aire:
Viuen al Regne de l’Aire, al final s’emporten a la Sireneta cap al seu Regne.


ANÀLISI DE PARATEXTOS:

Es tracta d’un llibre on ens explica el conte de la Sireneta, per tant, aquest és el seu títol.
Ens podem fixar en que les pàgines no estan numerades. Aquest conte està tot escrit amb lletra de pal i la primera lletra majúscula de cada pàgina és molt més gran que tota la resta. I la lletra amb la qual està escrit el conte és bastant gran. El text no està justificat.
També ens podem fixar amb que en comptes de marcar qui parla amb un guionet ho marca amb el dibuix amb petit de la forma de la persona que diu aquella frase.
El text i el dibuix estan bastant igualats en tot el llibre ja que combina una pàgina text i  a la següent un dibuix i així consecutivament. Per tant és un llibre que estaria recomanat per a infants de 6 anys.
A la contraportada del llibre només hi ha un dibuix petit de la Bruixa i no hi ha lletra.
L’adaptació del llibre està feta per l’Oriol Izquierdo i l’il·lustrador és el Francesc Capdevila (Max).

Il·lustracions:


La il·lustració és dinàmica, ja que en aquest cas, podem observar a les sis sirenetes, amb la seva avia i el seu pare. I un estol de peixos que circula per allà i les algues tenen forma de moviment, igual que els cabells dels personatges.
A la il·lustració hi predominen els colors freds, els quals ens transmeten que estan al fons del mar. El text i el dibuix estan igualats en tot el conte.
La tècnica utilitzada per fer tots els dibuixos del llibre és la pintura plàstica, ja que en algun cas podem observar els traços del pinzell.
El text té relació en tot moment amb els dibuixos i porta tanta informació el text com la imatge, podríem dir que estan bastant igualats, excepte en alguns casos que aporta més informació el text que la imatge.
Cada dues pàgines, una d’aquestes l’ocupa una il·lustració que ocupa la pàgina sencera. Totes les il·lustracions tenen la mateixa forma, un quadrat on només hi ha un marc blanc al voltant d’aquestes.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada