divendres, 15 de març del 2013

L'ANEGUET LLEIG


Els millors contes de Hans Christian Andersen




FÓRMULA D’INICI DEL CONTE:

Una calorosa tarda d’estiu, una mare ànega covava els ous, impacient per veure els seus fills sortint de la closca.


PLANTEJAMENT:

·         Com comença? Una mare ànega covava els ous, impacient per veure sortir els seus fills sortint de la closca. De sobte, els ous es van començar a obrir, i els aneguets van treure el bec.
·         Qui és el protagonista? L’aneguet lleig.
·         Com és? És molt lleig, gros, de color gris i menyspreable, però és un tros de pa.
·         On viu? Viu amb la seva família a un corral.
·         Que fa? Neda pel riu, però ho passa molt malament perquè no és acceptat al corral per això va fugir d’allà.


NUS:

·         Què passa? Al marxar del corral, després de córrer molt va trobar una llacuna habitada per ànecs salvatges i bernats pescaires però no el van deixar quedar-se amb ells perquè era molt lleig. Després el va adoptar una anciana.
·         Quin problema? L’anciana es pensava que era una ànega i pondria ous i hi havia un gat i una gallina que no el volien, aleshores l’aneguet va decidir marxar d’aquella casa. Va arribar l’hivern i la llacuna on vivia l’aneguet es va gelar i es va quedar empresonat al gel.
·         On passa? A la llacuna que hi havia al bosc on ara vivia l’aneguet.
·         Quan passa? A l’hivern.


DESENLLAÇ:

·         Com actua? Un llaurador el va treure del gel i se’l va endur a casa seva. El llaurador va donar l’aneguet als seus fills perquè juguessin, però ell, es va espantar i va sortir per la xemeneia.
·         Com se soluciona el problema? Va arribar la primavera i l’aneguet va descobrir que podia agitar les ales amb més força que abans i va emprendre el vol. I va anar a parar en un estany on hi havia tres cignes blancs de coll esvelt i ales fortes. Aleshores l’aneguet es va veure reflectit a l’estany i va veure que era una au bellíssima i més blanca que la neu. I va estar molt feliç al veure que tots els cignes l’acaronaven i no es burlaven d’ell.



FÓRMULA D’ACABAMENT DEL CONTE:

«Mai no havia somniat arribar a ser tan feliç!», va pensar, emocionat, i es va quedar a viure feliçment amb els seus germans per sempre. 



LLISTA DE PERSONATGES:

La mare ànega:
És la mare de l’aneguet lleig. És molt bona persona i educada. Viu en un corral. I cuida els seus aneguets que acaben de néixer.

Els aneguets:
Són els germans de l’aneguet lleig. Són dolents, perquè no accepten al seu germà, li donen cops de bec, puntades de pota i l’insulten. Viuen tots junts en un corral.

La vella oca:
És l’au més distingida de totes les que viuen al corral. Sempre vol manar. També viu en un corral. I els diu als aneguets que vagin a fer un volt i si troben blat de moro que li portin.

L’ànec rondinaire:
És un ànec molt desagradable que també viu al corral. Li diu a l’aneguet lleig que marxi perquè no és com els altres.

L’anciana:
És una anciana que viu en una casa de camp. Acull a casa seva a l’aneguet lleig pensant-se que era una ànega i que pondria ous.

El gat i la gallina:
Són les mascotes de l’anciana.  Són dolents, perquè no volen tenir un altre company per això, li fan la vida impossible a l’aneguet lleig. Viuen en una casa de camp amb l’anciana.

El llaurador:
És un llaurador que és molt bona persona perquè va treure a l’aneguet del gel. Viu en una casa on acull l’aneguet lleig i el dona als seus fills perquè juguin amb ell.

Els cignes:
Són tres cignes molt bonics i majestuosos, de color blanc amb un coll esvelt i ales fortes que viuen en un estany d’un rierol. Accepten a l’aneguet lleig com a germà seu.


ANÀLISI DELS PARATEXTOS:

El llibre té una introducció de tres pàgines al principi. On l’autora d’aquest, Concha Cardeñoso explica la biografia de Hans Christian Andersen en primera persona.
Es tracta d’un recull de contes d’Andersen, per tant, cada conte té el seu títol. També ens podem fixar en que les pàgines que no contenen lletra, és a dir que hi ha un dibuix que l’emplenen tota, no estan numerades, la resta sí que ho estan.
Aquest recull està tot escrit amb lletra de pal i la primera lletra majúscula de cada conte és molt més gran que tota la resta.
El text i el dibuix estan bastant igualats en tot el llibre, tot i que potser podríem dir que predomina una mica més el dibuix que el text, ja que en totes les pagines hi ha algun dibuix, en canvi, no hi ha text en totes les pàgines. Per tant és un llibre que estaria recomanat per a infants de 7 anys.
A la contraportada del llibre ens fa com una mena de resum on apareixen els protagonistes de cada història que conté aquest recull.
L’adaptació del llibre està feta per la Concha Cardeñoso i la il·lustradora és la Liora Grossman.


Il·lustracions:

La il·lustració és dinàmica, ja que en aquest cas, podem observar a la mare ànega caminant per anar a veure l’ou on ha de néixer l’aneguet lleig.
En els colors de la il·lustració hi predominen els colors càlids, els quals ens transmeten alegria, l’alegria que té l’ànega de tenir fills.
Predomina una mica més el dibuix que el text, però estan bastant igualats.
La tècnica utilitzada per fer tots els dibuixos del llibre són els llapis de fusta.
El text té relació en tot moment amb els dibuixos i porta tanta informació el text com la imatge, podríem dir que estan bastant igualats.
Cada dues pàgines, una d'aquestes l’ocupa una il·lustració sencera i la següent conté sempre algun dibuix més petit. Sempre situat a sobre o a sota del text, o als dos llocs, però mai tallant el text.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada